گرافیت چرب نوعی پودر کربن معدنی و از شکلهای طبیعی کربن است که به صورت هگزاگونال متبلور میشود. این ماده در دنیا به دلیل کمیاب بودن (حتی کمتر از پودر ذغال) مادهای استراتژیک محسوب میشود.
حفظ خواص کریستالین، قابلیت عبور الکتریسیته و تحمل بالای شوکهای حرارتی موجب شده است که این ماده راهبردی در تولید مداد، رنگ دانه الکترود، پوشش ماسهها به صورت حلال در ریختهگری، صنایع فولادی و… استفاده شود.
گرافیت چرب عمدتاً در صنایع ریختهگری استفاده میشود و اغلب برای پوششهای رنگی بکار گرفته میشود و از خردایش و دانهبندی گرافیت تولید میشود. تولید گرافیت به خاطر خواص الکتریسیته ساکن، تکنیکال است. این ماده در سنگهای دگرگونی و آذرین یافت میشود و معمولاً زمانی تشکیل میشود که کربن در پوسته زمین تحت فشار و درجه حرارت بالا قرار میگیرد.
شکل ظاهری این ماده معدنی رنگی سیاه یا خاکستری دارد و بسیار نرم است به صورتی که برای تشخیص آن میتوان به این روش عمل کرد: با کمی فشردن بین دو انگشت کاملاً سطح تماس پوست را میپوشاند و براق میکند و حالت چربی بر روی پوست نیز احساس میشود.
کاربرد گرافیت چرب
پودرهای گرافیت چرب (طبیعی) جهت کربن دهی به مواد اولیه برای ساخت آلیاژهای مختلف و همچنین برای مصرف در کورههای القایی و دیگر صنایع مورد استفاده قرار میگیرد.
عمده مصرف این محصول در صنعت لنت سازی، صفحه کلاچ و روانکاری است و گرافیت چرب به عنوان مواد اولیه فولادی در موارد زیر نیز کاربرد دارد:
● تولید محصولات فولادی
● تولید محصولات نسوز مورد استفاده در صنعت متالورژی
● استفاده به عنوان روانساز در صنایع فورج و اکستروژن
● مورد استفاده در صنایع تولید رزین
● صنایع ریختهگری
● صنعت حفاریهای خشک
● صنایع نسوز
● صنایع رنگ سازی
● راکتورهای هستهای
● صنعت برق
ویژگیهای گرافیت چرب
● چگالی پایین
● مقاومت بالا
● رسانای جریان الکتریکی و حرارتی
● بالاترین مقاومت در برابر حرارت
● بی اثر بودن در برابر اکثر اسیدها