روشهای تولید گندله(تولید گندله به روش کوره افقی دوار(Grate Kiln))
یکی از روش های تولید گندله در جهان، تکنولوژی Grate Kiln می باشد. در سال ۲۰۱۰ میلادی میزان گندله تولیدی از طریق این تکنولوژی ۱۳۰ میلیون تن بوده است.
مزایای روش Grate Kiln:
- دستیابی به ظرفیت های تولید از ۴۰۰ هزار تا ۵ میلیون تن در سال در یک مجتمع گندله سازی.
- به کارگیری سیستم زنجیر متحرک و تجهیزات نسبتاً مستقلی برای قسمت خشک کردن و پیش گرمایش
- هر گونه تاخیر یا وقفه در بخش های خشک کننده و پیش گرمایش مانعی در انتقال حرارت در مرحله پخت کوره ایجاد نمیکند.
- به دلیل اینکه مرحله سینترینگ در نوار زنجیره ای انجام نمیپذیرد نیاز به استفاده از گندله پخته شده به عنوان لایه محافظ برای حفاظت شبکه در مقابل حرارت زیاد نیست.
در این روش، پیش گرم کردن در نوار زنجیره ای تا زمانی که گندلهها به مقاومت و استحکام لازم برای ورود به کوره برسند ادامه پیدا میکند.
کوره دوار برای پخت:
- انتقال حرارت به گندله ها به وسیله گازهای پروسسی صورت میگیرد که بیشتر در بالای سطح بستر جریان مییابند. باقی ماندن در برابر جریان گاز در کوره به طور مکانیکی تنطیم میشود.
- در اثر چرخش کوره دوار، گندلهها نسبت به هم جا به جا شده و در معرض انتقال حرارت رسانشی بین گازهای پروسسی و لایههای نسوز تحتانی و همچنین انتقال حرارت همرفتی گازهای پروسس قرار میگیرند.
- کنترل مستقل دما و زمان نگهداری در کوره امکان پخت یکنواخت همگی گندلهها را تضمین میکند.
- مشاهده و بررسی مراحل پخت امکان کارهای فوری اصلاحی رادر کوره دوار، برای پرهیز از مشکلاتی مانند خوشهای شدن گندلهها اشکالات خود کوره، ایجاد میکند.
خنک کنها:
- خنک کاری در سیستم Grate Kiln به منظور کنترل نرخ خنک شدن محصول و تضمین کیفیت متالوژیکی و شیمیایی آن، در دو مرحله یا چهار مرحله انجام میپذیرد.
- سیستم بازیافت حرارت میتواند ابعاد تجهیزات خنک کننده و غبارات فزاینده را کاهش دهد.
فنهای پروسس:
- در مقایسه با سیستم TravelingGrate، این روش با حذف گندلههای پخته شده به عنوان لایه محافظ و کاهش ارتفاع بستر، موجب کاهش افت فشار گاز در دو سوی بستر میشود و به طور قابل ملاحظهای مصرف توان الکتریکی را برای فنهای پروسسی کاهش میدهد. اندازه گیریهای انجام شده برای میزان مصرف انرژی الکتریکی فنهای پروسسی مقادیری به کوچکی ۲/۱۱ کیلووات ساعت به ازای یک تن تولید را نشان میدهد.
کیفیت گندله:
- به هم چسبیدن گندلهها طی مراحل مختلف خشک کردن، پیش گرم، پخت و خنک کاری کاهش مییابد. به دلیل مقاومت سایشی مناسب، هدر رفت به صورت غبارات ناشی از سایش در حین جا به جایی و نیز در حین فرآیند احیا کمتر است. همچنین از آنجا که گندله پخته شده توسط سیستم Grate Kiln کاملاً به صورت هماتیتی درمیآید، درجه فلزی شدن آهن اسفنجی تولید شده در فرآیند احیاء بالاتر بوده و در نتیجه ضایعات آهن به صورت سرباره در فرآیند ذوب کمتر خواهد بود.
سهم بازار:
در سال ۲۰۱۰ از ۴۲۰ میلیون تن تولید گندله در سطح جهان، به میزان ۱۳۰ میلیون تن گندله با این روش تولید شده است که معادل ۳۱% میباشد.