معرفی معدن سنگ آهن بیجار
معدن سنگ آهن بیجار در استان کردستان در ۱۰۰ کیلومتری شهر بیجار قرار دارد. ذخیره سنگ آهن این معدن ۴۰ میلیون تن است. معدن سنگ آهن بیجار یکی از بزرگترین معدن های سنگ آهن روباز کشور است. توده های سنگ آهن بیجار در یک مکان تجمع ندارند. این توده ها در هفت نقطه که گستردگی از شمال به جنوب دارند پراکنده شده اند. توده های ۱، ۲ و ۳ به علت نزدیکی به روستای شهرک به نام های شهرک ۱، شهرک ۲ و شهرک ۳ نامگذاری شده اند. کمی پایین تر از توده های شهرک توده های کوره کور ۱ و کوره کور ۲ را داریم که نام آن ها نیز از روستای نزدیکشان به نام کوره کور گرفته شده است. در قسمت جنوبی منطقه نیز توده های سراب یک و سراب دو را داریم که علت نامگذاری آن ها نیز نزدیکی به روستای سراب است. عیار سنگ آهن های این معادن بین ۵۷-۴۵ است که استخراج و دانه بندی این سنگ ها را شرکت صبا نور انجام می دهد. معادن بیجار به شکل مستقیم برای ۱۵۰ نفر و در حالت غیر مستقیم برای ۲۰۰ نفر اشتغال زایی کرده است. همچنین بیجار دارای یک کارخانه تولید کنسانتره با ظرفیت ۳۲۵ هزار تن در سال است که به طور مستقیم به برای ۱۵۰ نفر شغل ایجاد کرده است. از کاربرد های کنسانتره تولیدی در این کارخانه استفاده از آن در تولید گندله است؛ در ادامه بیشتر با هم در مورد تولید گندله می خوانیم.
معرفی گندله و مراحل تولید آن
گفتیم که یکی از کاربرد های کنسانتره تولید شده در کارخانه سنگ آهن بیجار تولید گندله است.گندله به معنی گلوله هایی است که از نرم شدن سنگ آهن که به آن مواد دیگری نیز اضافه شده است تولید می شود. فرایند تولید گندله شامل چند مرحله است که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.
- کنسانتره سنگ آهن: به طور معمول کنسانتره را به وسیله کامیون می آورند. سپس این کنسانتره توسط مجموعه خوراک دهنده لرزشی، نوار های نقاله و همچنین دستگاه انباشت به مخزن های کنسانتره منتقل می شود.
- بنتونیت: حالت پودری دارد و در بونکر های فله بر ذخیره می شود، سپس به کمک یک دستگاه دمنده در دو سیلو ذخیره می شود.
- افزودن پودر زغال سنگ: گاهی در فرایند تولید گندله از پودر زغال سنگ جهت افزایش کربن گندله و همچنین به عنوان ماده تولید انرژی حرارتی استفاده می شود.
- مخلوط کردن: در این بخش کنسانتره سنگ آهن، بنتونیت و همچنین غبار های بازیافت شده در فرایند را به صورت همگون با هم مخلوط می کنند تا در زمان تولید گندله خام به گندله هایی با اندازه و ترکیب شیمیایی مناسب تبدیل شوند.
بعد از تولید شدن گندله خام مرحله بعدی که باید انجام شود به نام شبکه متحرک شناخته می شود.
- شبکه متحرک: در این مرحله به کمک قطعات فولاد نسوز مشبک از ریختن گندله جلوگیری می کنند و همچنین با عبور هوای داغ از گندله خام روی شبکه باعث خنک شدن آن می شوند.
- کوره دوار: به شکل استوانه است که درون آن را با آجر نسوز پوشانده اند و پخت اصلی گندله خام در این مرحله انجام می شود.
مراحل بعد شامل مرحله واحد سرد کننده و مرحله دانه بندی گندله تولید شده و انباشت محصول می شود.