انواع آهن خام

         در مقاله قبل با هم تا خروج آهن خام از کوره را بررسی کردیم؛ در این مقاله انواع آهن خام خارج شده از کوره را با هم بررسی می‌کنیم. در آخر هم کمی در مورد شرکت سنگ آهن بافق می‌خوانیم.

انواع آهن خام

          محصول اصلی خارج شده از کوره آهن خام نام دارد که ۴-۳ درصد کربن به همراه عناصر ناخالصی مانند: سیلیسیم، منگنز، فسفر و گوگرد است. آهن خام به علت کربن بالایی که دارد ترد بوده و در نتیجه قابلیت چکش خواری ندارد و در اثر ضربه خرد می‌شود. همچنین کربن بالای آهن خام باعث کاهش نقطه ذوب آن نیز می‌شود. در  بر حسب مقداری عناصری که در آهن خام موجود است سه نوع آهن خام داریم؛ آهن خام سفید، آهن خام خاکستری و آهن خام نیمه خاکستری. آهن خام سفید حاوی ۴-۵/۳ درصد کربن، ۲/۰-۱/۰ درصد سیلیسیم، ۴-۱ درصد منگنز، ۳/۰ درصد فسفر و ۰۴/۰ درصد گوگرد است. آهن خام سفید سریع خنک می‌شود و تشکیل گرافیت نمی‌دهد. آهن خام سفید در صنایع فولاد سازی کاربرد دارد، جنس آن سخت و ترد است و اگر آن را بشکنیم سطح آن دانه‌های ریز و روشن دارد. آهن خام خاکستری حاوی ۴-۵/۳ درصد کربن، ۳-۵/۱ درصد سیلیسیم، ۱ درصد منگنز، ۳/۰ درصد فسفر و ۰۴/۰ درصد گوگرد است. آهن خام خاکستری دیرتر خنک می‌شود و کربن را به شکل گرافیت در می‌آورد. بالاتر بودن مقدار سیلیسیم در این نوع آهن خام باعث می‌شود که نسبت به آهن خام سفید نرم تر باشد و همچنین اگر آن را بشکنیم در سطح آن دانه‌های درشت و خاکستری دیده شود. این نوع آهن خام در صنایع ساخت چدن به کار می‌رود. نوع سوم آهن خام نیمه خاکستری است که خواصی بین دو نوع سفید و خاکستری را نشان می‌دهد که در تولید فولاد و چدن به کار می‌رود.

آهن خام

شرکت سنگ آهن بافق

 

          مهدن سنگ آهن چغارت یزد اولین معدن سنگ آهن ایران است که تغذیه شرکت ذوب آهن اصفهان در زمان تاسیس آن از این معدن بوه است. معدن سنگ آهن بافق یزد بیش از یک سوم سنگ آهن کشور را در خود جای داده است که به همین علت مهم‌ترین معدن سنگ آهن ایران شناخته می‌شود. سنگ آهن مصرفی در کارخانه‌های فولادسازی ذوب آهن و فولاد مبارکه اصفهان به طور عمده مخلوطی از کانی‌های مگنتیت و هماتیت است که از مرغوب ترین نوع سنگ معدن به حساب می‌آیند و از معادن چغارت واقع در ۱۴ کیلومتری شمال شرقی شهر بافق استان یزد استخراج می‌شود که متعلق به شرکت سنگ آهن بافق هستند. از پروژه‌های عظیم در زمینه فولاد کشور طرح فولاد بافق است که در سال ۱۳۹۰ به بخش خصوصی واگذار شد. مزایایی که این طرح داشت شامل: نزدیکی معدن سنگ آهن مرکزی و چغارت که همچنین ملقب به بهشت معادن ایران هستند، دسترسی آسان به تمام نقاط کشور به علت قرارگیری شهرستان چغارت در مرکز کشور و همچنین همجواری با جاده ترانزیت و شبکه ریلی. میزان برداشت سنگ آهن از معادن سنگ آهن بافق سالانه سه میلیون تن است و ذخیره معدن چغارت هشت میلیون تن است البته مسئولین آن در حال تحقیق برای کشف ۲۰ میلیون تن دیگر از این معدن هستند.

سنگ آهن بافق

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *