خریداران سنگ آهن صادراتی ایران چه کشورهایی هستند؟
آیا می دانید هر سال چه میزان سنگ آهن صادراتی از ایران خارج می شود؟ چه شرکت ها و کانال هایی در این زمینه فعالیت دارند؟ اصلی ترین کشور دریافت کننده سنگ آهن از ایران کدام کشور است؟ یکی از مهمترین منابع تولیدی انواع فلزات و مقاطع فولادی در سطح جهان، سنگ آهن است. از این رو کشورهای بسیاری در دنیا نیاز به خرید این ماده اولیه دارند.
از این رو کشورهای زیادی در جهان هستند که قادر به تامین سنگ آهن مورد نیاز خود نبوده و از این رو این محصول را به کشور خود وارد می کنند. ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سنگ آهن در جهان است که این محصول را به کشورهای مختلفی صادر می کند. در اصل صادرات سنگ آهن در ایران بسیار ارزآوری فراوانی دارد.
حتی می توانیم بگوییم تاجران بسیاری تنها با فعالیت در حوزه سنگ آهن صادراتی، می توانند به راحتی تبدیل به تاجر موفق بین المللی شوند. این سنگ معدنی به صورت خام در ایران وجود دارد و فرآوری می شود. از این رو کشورهای مختلف جهان با خرید آن، در مصارف گوناگونی از این سنگ با ارزش استفاده خواهند نمود.
می توان از سنگ آهن برای ساخت انواع ماشین ها، هواپیما، قطار، پل، ساختمان، سد، خانه، آلیاژهای آهن یا وسایل آهنی و … استفاده کرد. از این رو کشورهای خریدار سنگ آهن ایران متقاضی خرید این ماده هستند تا بتوانند در زمینه های مختلفی از آن استفاده کنند. ما نمی توانیم زمان مشخصی را بیان کنیم که دیگر انسان ها نیازی به استفاده از این سنگ ندارند.
از سوی دیگر برخی کشورها در بازار بسیار متقاضی خرید سنگ آهن صادراتی هستند، تا اقدام به جمع آوری این سنگ خام نمایند. پس صادرات و فروش آن بدون تردید می تواند سودمند و پر منفعت باشد.
عمده فروش سنگ آهن صادراتی ایران به کدام کشور است؟
از میان تمام کشورهای دنیا، کشور چین و ژاپن بزرگترین متقاضی خرید سنگ آهن از ایران هستند. البته آنگونه که آمار نشان می دهد، تمام کشورهای دنیا نیاز به این سنگ برای ساخت و ساز در بخش های مختلف دارند، اما باز هم در این خصوص که عمده فروش سنگ آهن ایران به کدام کشور است، باید نام کشور چین و ژاپن را بیان کنیم.
شاید مهمترین عامل درخواست سنگ آهن صادراتی توسط کشورهای چین و ژاپن، صنعتی شدن و افزایش جمعیت این کشورها باشد. زیرا این مسئله منجر شده است تا ساخت و ساز در این کشورها افزایش یافته و نیاز به سنگ آهن به عنوان ماده اولیه برای تولید فولاد، بسیار احساس شود. البته از میان این کشورها نیز، چین اولین کشوری بود که به عنوان واردکننده سنگ آهن در جهان اقدام به خرید این ماده اولیه نمود.
در حالی که چین خود دومین کشور تولیدکننده سنگ آهن در جهان شناخته می شود و بیشترین میزان فولاد جهان را نیز تولید می کند. دقیقا به همین دلیل نیز، چین در آینده بیشتر نیاز به سنگ آهن برای تولید فولاد خواهد داشت؛ و زمانی که معادن سنگ آهن خود چین برای تولید فولاد کفایت نکند، اقدام به وارد کردن این ماده اولیه خواهد نمود.
کارخانه های پردازش سنگ آهن در ایران کدامند؟
در حال حاضر ایران شرکت های پردازنده سنگ آهن صادراتی بسیاری دارد که این ماده اولیه را استخراج می کنند. برخی در طی سالهای اخیر هیچ فعالیتی در این زمینه انجام نداده اند؛ در حالی که برخی دیگر بیشترین میزان استخراج سنگ آهن را داشته اند. از میان این شرکت ها و کارخانه ها باید به شرکت های زیر اشاره کنیم:
شرکت معدنی و صنعتی گلگهر:
این شرکت با آمار تقریبی استخراج ۱.۵۳۶.۴۰۹ و تولید ۲.۵۲۴.۲۰۰ تن طی دو ماه اول سال و صادرات ۲.۳۲۰.۶۴۸ تن سنگ آهن به عنوان بزرگترین شرکت سنگ آهن در ایران شناخته می شود. این منطقه معدنی که در جنوب غرب سیرجان قرار دارد، بیش از ½ میلیارد تن ذخیره زمین شناسی سنگ آهن را دارد که از بزرگترین ذخایر سنگ آهن در خاورمیانه به شمار می رود.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو:
این شرکت را باید دومین شرکت استخراج کننده سنگ آهن صادراتی در ایران معرفی کنیم، که در طی دو ماه با آمار تقریبی ۱.۵۲۷.۲۸۶ تن استخراج، ۱.۸۰۲.۱۷۶ تن تولید و ۲.۰۸۲.۲۸۴ تن صادرات سنگ آهن داشته است. این شرکت معدنی در میانه کویر مرکزی ایران و نزدیک به شهر یزد قرار دارد. می توانیم آن را از جمله مهمترین تولید کنندگان فولاد با کیفیت در کشور به شمار آوریم.
شرکت سنگ آهن مرکزی:
شرکت مرکزی به عنوان یکی دیگر از شرکت های معدنی تولیدکننده سنگ آهن صادراتی در ایران، اقدام به تولید ۷۵۳.۷۴۱ تن، استخراج ۳۳۷.۴۱۷ تن و ارسال ۶۵۱.۸۷۰ تن در طی دو سال اخیر نموده است. از این رو این شرکت را نیز می توانیم یکی دیگر از شرکت های مناسب برای همکاری جهت صادرات سنگ آهن به دیگر کشورهای جهان در نظر گیریم.
شرکت صنعتی و معدنی صبانور:
در انتها نیز باید به یکی از کوچکترین شرکت های استخراج و تولید سنگ آهن صادراتی در ایران اشاره کنیم، که در استان های کردستان و همدان قرار دارد. البته تولیدات این شرکت منحصر به گندله با ظرفیت ۶۰۰ هزار تن کنسانتره با ظرفیت ۱./۶ میلیون تن می شود. با این حال صادرکنندگان می توانند با همکاری این شرکت، اقدام به صادر کردن سنگ آهن به دیگر کشورهای نیازمند در جهان نمایند.
کانال های صادرات سنگ آهن
با این که ایران سالهاست در شرایط تحریم به سر می برد، باز هم برخی از کسب و کارها قابل تحریم نیستند. یکی از این کسب و کارها، کانال ها صادرات سنگ آهن به جهان است. زیرا این ماده اولیه به دلیل اهمیت بسیار زیادی که دارد، در تمام کشورهای جهان مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که ایران بزرگترین شرکت های تولید کننده سنگ آهن در خاورمیانه را نیز دارا است، صادرات این ماده تحریم نخواهد شد.
از این رو تاجران و بازرگانانی که تمایل دارند وارد دنیای بازرگانی و ارسال سنگ آهن صادراتی شوند، نباید هیچ نگرانی داشته باشند. آنها می توانند این محصول را به کشورهای بسیار زیادی در جهان صادر کنند. شرکت هایی که همگی برای تولید انواع محصولات فولادی، به این محصول نیاز دارند. از کشورهای غربی در جهان گرفته تا کشورهای شرقی، همه و همه به این ماده اولیه نیاز دارند.
البته لازم به ذکر است که تنها ورود به بازار تجارت، ملاک بر کسب موفقیت نخواهد بود. افرادی که وارد این دنیا می شوند، نیاز دارند تا در مورد بزرگترین خریداران سنگ آهن در جهان اطلاعات کسب کنند. همچنین آنها باید بدانند هر کشوری به چه نوع سنگ آهنی نیاز دارد و برای صادرات به آن کشور، باید از چه محصولی استفاده کرد.
در نهایت با کسب اطلاع در این خصوص افراد می توانند از طریق کانال های صادرات سنگ آهن در جهان با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و در این تجارت سود فوق العاده ای کسب کنند.
بررسی استاندارد های سنگ آهن صادراتی
یکی از مواردی که منجر می شود تا بازرگانان حوزه صادرات سنگ آهن در ایران موفق شوند سود خوبی به دست آورند، کسب اطلاع در خصوص استانداردهای سنگ آهن صادراتی است. سنگ آهن به محض قرار گیری در معرض هوا، اکسیده می شود. برای این که بتوان این محصول را در بخش های آلیاژ، ساختمان سازی و … مورد استفاده قرار داد، لازم است با آلیاژهای دیگری ترکیب شود.
در اصل سنگ آهن پس از استخراج از پوسته زمین، نیاز به جداسازی ناخالصیها از خود دارد که این فرایند را تولید سنگ آهن بیان می کنند. پس از آن نیز این ماده با نیکل و کروم ترکیب شده و به یک ماده مناسب برای استفاده در بخش ساختمان سازی، آلیاژ و … تبدیل می شود. از آنجایی که این ماده اولیه در کشورهای دیگری نیز به میزان قابل توجهی تولید و استخراج می شود، لازم است صادرکنندگان برخی استانداردهای لازم را پیش از صادرات این ماده مورد بررسی قرار دهند.
رعایت استانداردهای زیر برای سنگ آهن صادراتی در کشور استرالیا، منجر شده است تا این کشور در زمینه صادرات این ماده اولیه به موفقیت قابل توجهی دست یابد. این استانداردها را باید چنین بیان کنیم:
- روش آماده سازی و نمونه گیری برای آزمایش فیزیکی TS ISO 10836
- روش های کنترل دقت اندازه گیری و نمونه برداری TS 2910 ISO 3085
- آماده سازی نمونه خشک شده سنگ آهن و از پیش خشک شده برای تحلیل و تجزیه شیمیایی TS 5263
- تعیین محتوای آلومینیوم با روش تیتراسیون مجدد، طبق استاندارد TS 3848
- تعیین مقدار سیلیس با روش اسپکترومتری مولبید سیلیکات، طبق استاندارد TS ISO 2598
رعایت و توجه به این استاندارد های سنگ آهن صادراتی در هر کشوری، مسلما منجر به کسب موفقیت در صادرات این ماده اولیه خواهد شد. در نهایت نیز سود عالی را برای صادرکنندگان به همراه خواهد آورد.
شرکت های ایرانی و خارجی خریدار سنگ آهن صادراتی ایران
ارسال سنگ آهن از ایران به کشورهای خارجی، بسیار بازار فعالی دارد. به گونه ای که کشورهایی همچون امارات، چین، ایتالیا، آلمان، لهستان، انگلستان، بلژیک، فرانسه، ژاپن، استرالیا، ترکیه، آمریکای جنوبی و … همگی کشورهای وارد کننده سنگ آهن از ایران به شمار می روند. زیرا ایران دارای بیش از ۶۸ نوع ماده معدنی است و ذخایر این معادل با ۶۰ میلیارد تن، منجر شده اند تا ایران در بازار جهانی جایگاه ویژه ای را به دست آورد.
حتی باید بگوییم نام ایران در میان ۷ کشور صادرکننده سنگ آهن و دیگر مواد معدنی در جهان می درخشد. از این رو صادرکنندگان این ماده اولیه می توانند با هر کشوری به همکاری پرداخته و سود خوبی از صادرات خود به دست آورند.
صادرات به کشورهای اروپایی
کشورهای اروپایی بازار بسیار خوبی برای ارسال سنگ آهن صادراتی در جهان به شمار می روند. این کشورها شامل فرانسه، آلمان، ایتالیا، بلژیک، انگلستان و … می شوند. البته لازم به ذکر است که تحریم بودن ایران منجر شده است تا در سالهای اخیر حجم فروش و صادرات سنگ آهن به این کشورها کاهش یابد. اما باز هم این ارتباط برقرار است و می توان سود خوبی از این صادرات به دست آورد.
صادرات به کشورهای عربی
کشورهای عربی از دیگر کشورهایی هستند که می توان از آنها به عنوان واردکننده بزرگ سنگ آهن از ایران یاد کرد. در میان این کشورها، عمان بزرگترین واردکننده سنگ آهن است که می تواند برای ایران یک بازار صادراتی عالی به شمار رود. البته صادرکنندگان باید برای این که مشتریان خود را برای صادرات سنگ آهن راضی نگه دارند، برخی امتیازات خاص را به آنها اختصاص دهند. در این حالت آنها موفق خواهند شد در بازار رقابت از دیگر رقبا به راحتی پیشی گیرند.
ارسال سنگ آهن صادراتی به ترکیه
شاید باید بگوییم بهترین بازار برای صادرات سنگ آهن از ایران، بازار کشور ترکیه به عنوان کشور همسایه است. البته ترکیه برای دریافت سنگ آهن برخی استانداردهای ویژه ای دارد که صادرکنندگان با رعایت این استانداردها می توانند توجه خریداران این کشور همسایه را به خود جلب کنند.
صادرات سنگ آهن به کانادا
کانادا نیز از دیگر کشورهایی است که می توان از آن به عنوان یک بازار صادراتی خوب یاد کرد. البته خریداران کانادایی برخی قوانین و مقررات ویژه برای همکاری با کشورهای دیگر دارند که اگر صادرکنندگان این ویژگی ها را رعایت نمایند، می توانند همکاری طولانی مدتی با یکدیگر داشته باشند. مثلا خریداران این کشور به بسته بندی درست، حمل و نقل اصولی، تحویل به موقع کالا، تحویل محصول مطابق با نمونه ارائه شده و دریافت محصول با کیفیت بالا و قیمت مناسب، اهمیت بسیار زیادی می دهند.
پس بازرگانانی که تمایل دارند در عرصه ارسال سنگ آهن صادراتی فعالیت کنند، نیاز دارند تا در مورد قوانین و مقررات کشورهای خریدار به اطلاعات کافی دست یابند.
ارزش بازار معاملات سنگ آهن مگنتیت در ایران و جهان
یکی از نمونه سنگ آهن های صادراتی که در حال حاضر در بازار معاملات ایران و جهان بسیار پرطرفدار است، سنگ آهن مگنتیت است. فروش ۶۱ درصدی این سنگ آهن در حال حاضر با ماهانه ۱۵ هزار تن ظرفیت انجام می شود. البته این نوع سنگ آهن با دانه بندی ریز ۰ الی ۱۰ میلیمتر، به عنوان کنسانتره عرضه می شود.
شرکت های فروش سنگ آهن صادراتی در ایران این محصول را با قیمت مناسب و کیفیت بالا به بازارهای جهانی عرضه می کنند. برخی فروش این محصول را به صورت حضوری و برخی دیگر به صورت اینترنتی انجام می دهند. اما همه فروشندگان به دنبال آن هستند که عوامل تاثیرگذار بر روی قیمت سنگ آهن را بررسی نموده و بسته به آن بهترین و مناسب ترین قیمت را برای فروش این محصول بیان کنند.
البته باید به این نکته نیز اشاره کنیم، که سنگ آهن مگنتیت به دلیل پرکاربرد بودن، توسط کشورهای بسیاری خریداری می شود. از این رو ارزش بازار معاملات سنگ آهن مگنتیت در ایران و جهان بسیار بالا است. بازرگانان می توانند با سرمایه گذاری بر روی این محصول، به سود خوبی در بازار معاملاتی دست یابند.
ارزش بازار معاملات سنگ آهن هماتیت در ایران و جهان
نوع دیگری از سنگ های صادراتی از ایران به جهان، سنگ آهن هماتیت است. کشور چین به عنوان بزرگترین خریدار سنگ آهن صادراتی هماتیت و مگنتیت در جهان، این نوع سنگ ها را به صورت مستقیم از تولیدکنندگان خریداری می کند تا قیمت مقرون به صرفه ای برای او داشته باشد. اما بازرگانان می توانند به عنوان واسطه در میان تولیدکنندگان و خریداران کشورهای مختلف عمل کرده و این نمونه سنگ ها را با قیمت مناسب به فروش برسانند.
سنگ آهن هماتیت نسبت به سنگ آهن مگنتیت از آهن کمتری برخوردار است و قیمت آن بسته به عیار آهنی که در آن موجود است محاسبه می شود. این نوع سنگ نیز به دلیل کاربردهای بسیار زیادی که دارد، در صنایع گوناگونی استفاده می شود. از این رو ارزش بازار معاملات سنگ آهن هماتیت در ایران و جهان بسیار بالا بوده و بازرگانان می توانند در این حوزه نیز بهترین سود را به دست آورند.
علت کمتر شناخته شدن هماتیت در ایران چیست؟
شاید مهمترین علتی که منجر شده است تا سنگ آهن هماتیت در ایران کمتر شناخته شود، کم عیار بودن این نمونه سنگ نسبت به دیگر سنگ ها است. در حالی که معادن بسیاری در کشور وجود دارند که مناسب برای تولید این نمونه سنگ هستند. اما با این حال هنوز استفاده از این معادن فعال نشده و تولید سنگ هماتیت در بیشتر معادن متوقف است.
در معادن مهم استخراج سنگ آهن صادراتی در ایران همچون معدن گل گهر سیرجان، جلال آباد زرند کرمان، معدن خواف و چغارت در بافت و معدن چادرملو در یزد نیز، می توان سنگ آهن هماتیت را استخراج کرد. اما در حال حاضر کشورهایی همچون برزیل، آفریقای جنوبی، استرالیا، آلمان، اتریش، سوئد، روسیه، انگلستان و … در زمینه فروش این نوع سنگ فعالیت می کنند.
بزرگترین خریداران هماتیت دنیا کدامند؟
با وجود آنکه در ایران هنوز سنگ آهن هماتیت به درستی شناسایی نشده است، اما کشورهای بزرگ زیادی در جهان خریدار این سنگ هستند. از جمله کشورهایی همچون چین، امارات، ترکیه، عراق و …. . این مسئله منجر شده است تا برخی از کارخانه های تولید کننده سنگ آهن صادراتی، در این زمینه نیز فعالیت هایی انجام دهند.
در اصل بزرگترین خریداران هماتیت دنیا، از این محصول برای صنایع گوناگونی استفاده می کنند. آنها می دانند که هماتیت کاربردهای فراوانی دارد. می توان از این سنگ هم در ساخت رنگ و ضدزنگ، هم در صنعت آینه سازی و هم در صنایع دیگر استفاده کرد. از این رو اقدام به خرید این سنگ نموده و محصولات متنوعی را تولید و به بازار عرضه می کنند.
در اصل خروجی محصولات این کارخانه ها آنقدر زیاد است که می توانیم بگوییم موفق شده اند بخش وسیعی از بازار جهانی را در دست گیرند؛ همچون کشور چین. از این رو ایران می تواند در این زمینه نیز سرمایه گذاری کرده و سود خوبی به دست آورد.
مبنا و عوامل دخیل در قیمت گذاری سنگ آهن
بدون تردید عوامل مختلف بسیاری وجود دارند که در قیمت گذاری سنگ آهن صادراتی تاثیرگذار هستند. اما از این میان ما می توانیم به برخی از این عوامل اشاره کنیم؛ که در اصل مهمترین عوامل نیز به شمار می روند:
- نوسان قیمت ارز
- کاهش یا افزایش ارزش پول ملی و دلار
- اثرات روانی دلار
- نوسان قیمت جهانی آهن و فولاد
- بورس کالا
- تورم جهانی
- میزان عرضه و تقاضای آهن و فولاد
- نوسان قیمت مواد اولیه آهن و فولاد
- رشد اقتصادی بودجه کشور
- نوسان قیمت نفت
- هزینه های مربوط به حمل و نقل سنگ آهن
- و موارد دیگر
تمامی این عوامل در کنار هم یا به تنهایی می توانند در قیمت سنگ آهن صادراتی تاثیر مثبت یا منفی بگذارند. در اصل مبنای همه این تغییرات را نیز باید تغییراتی بیان کنیم که در جهان رخ می دهد. پس نمی توانیم بگوییم این تغییرات اصول و مبنای خاصی دارند که قابل ثبات است. به همین دلیل بازرگانان باید همیشه از بروزترین اطلاعات در خصوص نوسانات قیمت و شرایط اقتصادی کشور مطلع باشند. در غیر این صورت ممکن است در معاملات خود با مشکلات زیادی مواجه شوند.